ÔÇ×Pod BrzozamiÔÇŁ przy al. KEN w Warszawie

„Pod Brzozami” przy Al.KEN
Zabudowa mieszkaniowa z usługami na 290 mieszkań na Ursynowie w Warszawie
FAZA: zrealizowany
AUTORZY: Marek Budzyński, Zbigniew Badowski, Urszula Lewa
ROK:2011

 

Idea

Zesp├│┼é usytuowany na naro┼╝niku al.KEN i ul.P┼éaskowickiej posiada stron─Ö miejsk─ů ÔÇô w formie pierzei ulic z us┼éugami na parterze i wyj┼Ťciami ewakuacyjnymi z klatek schodowych oraz stron─Ö przyrodnicz─ů ÔÇô zielony dziedziniec przylegaj─ůcy do osiedla Imielin. Fasada miejska i przestrze┼ä ni─ů ograniczona to przestrze┼ä publiczna, kulturowa, sprzyjaj─ůca integracji w ramach ┼╝ycia miejskiego, podbudowuj─ůca je i s┼éu┼╝─ůca uzyskaniu ci─ůg┼éo┼Ťci miejskiej alei KEN. Dziedziniec to przestrze┼ä prywatna, zielona, daj─ůca mo┼╝liwo┼Ť─ç izolacji od uci─ů┼╝liwo┼Ťci miasta, maksymalnie w┼é─ůczaj─ůca si─Ö w podtrzymanie funkcjonowania biosfery. Wed┼éug tej zasady rozwi─ůzania przestrzenne ┼é─ůcz─ů d─ů┼╝enie do maksymalnego wykorzystania terenu z zachowaniem standardu ┼╝ycia mieszka┼äc├│w, w ramach istniej─ůcych ogranicze┼ä. Bry┼éa budynku jest prostym rezultatem pierzejowej linii zabudowy i ograniczenia wysoko┼Ťci budynk├│w z uwagi na zacienianie jednostronnych mieszka┼ä zabudowy istniej─ůcej. Dachy zaprojektowano jako ÔÇ×zieloneÔÇŁ z brzozami na trzonach wind. Stanowi─ů wst─Öpn─ů retencj─Ö w├│d opadowych i wraz ze zbiornikiem ÔÇ×naturalnymÔÇŁ retencyjnym i podziemnym stanowi─ů cz─Ö┼Ťciowe, zgodnie z wytycznymi MPWiK, zatrzymanie w├│d opadowych na terenie dzia┼éki. Cz─Ö┼Ť─ç dach├│w zagospodarowano na zielone tarasy, cz─Ö┼Ť─ç jako dach zielony ekstensywny nieu┼╝ytkowy. Zielone wn─Ötrza zespo┼éu Pod Brzozami I i II s─ů powi─ůzane kompozycyjnie i przestrzennie osi─ů spacerow─ů prowadz─ůc─ů przez mostek nad ÔÇ×drog─ů konieczn─ůÔÇŁ dziel─ůc─ů dwa etapy za┼éo┼╝enia. D─ů┼╝─ůc do minimalizacji wykop├│w przyj─Öto maksymalne uniesienie terenu od strony Al. KEN. Za┼éo┼╝ono maksymalne zatrzymanie ziemi na terenie inwestycji. Na dachu gara┼╝u podziemnego zaprojektowano ogr├│d rekreacyjny.  Woda deszczowa z dach├│w budynk├│w o wysoko┼Ťci do 5 kondygnacji odprowadzana jest rurami spustowymi zewn─Ötrznymi do ÔÇ×suchych strumieniÔÇŁ w ogrodzie rekreacyjnym. Z dach├│w wy┼╝szych – rurami wewn─Ötrznymi do kanalizacji deszczowej. Mieszkania otwieraj─ů si─Ö balkonami na zielony dziedziniec, a od strony po┼éudniowej posiadaj─ů ogrody zimowe, z uwagi na uci─ů┼╝liwo┼Ť─ç akustyczn─ů ul. P┼éaskowickiej oraz potencjaln─ů uci─ů┼╝liwo┼Ť─ç akustyczn─ů budowy autostrady w liniach rozgraniczaj─ůcych tej ulicy.

Architektura, Projekt zagospodarowania terenu – Marek Budzy┼äski , Zbigniew Badowski, Urszula Lewa; wsp├│┼épraca: Krystyna Ilmurzy┼äska, Marianna Miko┼éajczak, Piotr Hardecki, Mateusz Herbst, Beata ┼Üwieboda

Konstrukcja – Krzysztof Guraj, KONBUD; Instalacje sanitarne, Przy┼é─ůcza sanitarne i odwodnienie terenu – Pracownia Projektowa ÔÇťDOMÔÇŁ,  Jerzy Rotowski, Andrzej Jagodzi┼äski, Barbara Stolarska-Nowak , Anna Zychman, Anna ┼üazarek , Krystyna Robakowska; Instalacja elektryczna, Sieci elektroenergetyczne – Jaros┼éaw Derlacki, ELDER; Telekomunikacyjna kanalizacja kablowa – Jan Frasunkiewicz; Akustyka budowlana – Jan Dodacki, AKOD; p.po┼╝ – Jerzy Jakimczuk ; Uk┼éad wodny, ziele┼ä ÔÇô ABIES: Barbara KrausÔÇôGali┼äska,  Monika Weso┼ékowska, Magdalena Wn─Ök