Kampus Uniwersytetu w Białymstoku

 

 

Kampus Uniwersytetu w Białymstoku
FAZA: konkurs, I nagroda; zrealizowany
AUTORZY:Marek Budzy┼äski, Krystyna Ilmurzy┼äskaZbigniew Badowski

ROK: 2009-2014

Plan ca┼éo┼Ťci Kampusu:

Zabudowa niska intensywna 1├Ě4 kondygnacje. Na wydzielonych dzia┼ékach wska┼║nik intensywno┼Ťci zabudowy maksimum W=2,0. Za┼éo┼╝ona intensywno┼Ť─ç, sprzyjaj─ůca intensywno┼Ťci relacji mi─Ödzyludzkich, przeciwstawiona jest ekstensywno┼Ťci zagospodarowania w otaczaj─ůcych lasach i parkach umo┼╝liwiaj─ůc izolacj─Ö osoby w naturze. Intensywnie zagospodarowane ÔÇ×dzia┼ékiÔÇŁ powi─ůzane s─ů ci─ůg┼éym pasem komunikacji i infrastruktury miejskiej o przemiennym charakterze ulicy ┼Ťr├│dmiejskiej i parkowego ci─ůgu pieszo-jezdnego. Wzd┼éu┼╝ tej ulicy zlokalizowane s─ů funkcje umo┼╝liwiaj─ůce powstanie charakteru przestrzeni publicznej podbudowuj─ůcej ┼╝ycie spo┼éeczne kampusu (kultura, sport, gastronomia, administracja, sztuka, nauka, rozrywka). Skrzy┼╝owania g┼é├│wnej ulicy z drugorz─Ödnym uk┼éadem komunikacji akcentowane s─ů w formie plac├│w o okre┼Ťlonym charakterze.  Ruch ko┼éowy ÔÇô uspokojony, ograniczony do 15 km/h na jezdni z kostki Bauma. Miejsca postojowe na siatce Areal. Woda deszczowa z dach├│w i powierzchni utwardzonych systemem ÔÇ×strumieniÔÇŁ i ÔÇ×oczek wodnychÔÇŁ wsi─ůka w teren i odparowuje.

Przedstawiony ÔÇ×Plan regulacyjnyÔÇŁ jest szkicem tego typu planu, kt├│ry uwa┼╝amy za konieczny do wykonania r├│wnolegle do opracowa┼ä projektowych A i B (I i II etap).

Uwa┼╝amy, ┼╝e istot─ů jest ci─ůg┼éo┼Ť─ç inwestycji. Kampus powinien narasta─ç w spos├│b ci─ůg┼éy. Proces przygotowania realizacji – budowy akademik├│w, rektoratu, sal sportowych, zaplecza technicznego uwa┼╝amy, ┼╝e powinien si─Ö rozpocz─ů─ç bezpo┼Ťrednio po uzyskaniu pozwolenia na budow─Ö dw├│ch pierwszych etap├│w (cz─Ö┼Ťci A i B) ÔÇô budynk├│w Wydzia┼é├│w Matematyki i Biologii oraz Chemii i Fizyki wraz z Uczelnianym Centrum Kultury. Funkcjonowanie ww obiekt├│w nie wytworzy poj─Öcia Kampusu ÔÇô miasteczka studenckiego. Mo┼╝e sta─ç si─Ö tylko wyizolowan─ů wysp─ů na kraw─Ödzi miasta.

 

Instytut Biologii i Wydział Matematyki i Informatyki wraz z Uczelnianym Centrum Obliczeniowym, Wydział Fizyki i Instytut Chemii, Uniwersyteckie Centrum Kultury:

Rozwi─ůzania architektoniczne s─ů kontynuacj─ů u┼Ťci┼Ťlaj─ůc─ů decyzje podj─Öte w szkicu planu urbanistycznego.

Matematyka, Fizyka, Chemia i Biologia s─ů podstaw─ů racjonalnego poznania Prawdy. Prawdy o ┼╗yciu i Wszech┼Ťwiecie. Idea konieczno┼Ťci ich przenikania i tworzenia Syntezy to imperatyw XXI wieku. Proponujemy budow─Ö budynk├│w w.w. wydzia┼é├│w i instytut├│w podporz─ůdkowa─ç tej Idei.

4 ulice Jedni krzy┼╝uj─ů si─Ö tworz─ů plac symbolu Syntezy Nauk. Cztery wej┼Ťciowe szklane portale i cztery szklane ┼é─ůczniki na wysoko┼Ťci 4,2 m nad posadzk─ů parteru, wsparte na szklanych tablicach (konstrukcja ze stali nierdzewnej) z tekstami tworz─ůcymi napis POZNANIE, tworz─ů ┼é─ůcznie ÔÇ×informuj─ůceÔÇŁ ┼Ťciany placu. Portale wej┼Ťciowe to szklane kwadraty 11x11m z nadrukiem obrazu spiralnej galaktyki oraz na jej tle spiralnie rozwijaj─ůcym si─Ö od ┼Ťrodka ci─ůgiem cytat├│w – syntetycznym uj─Öciem dziedzin wydzia┼é├│w.  Portale odbijaj─ů si─Ö w wodzie ÔÇô sta┼éej ka┼éu┼╝y z kulist─ů fontann─ů po┼Ťrodku placu, kt├│rej sformalizowan─ů geometri─Ö i powierzchni─Ö posadzki zak┼é├│ca nieregularna k─Öpa trzciny.

Przestrze┼ä placu przep┼éywa mi─Ödzy tablicami Poznania i przez bramy ÔÇ×zamkni─ÖciaÔÇŁ ucieka w nieokre┼Ťlono┼Ť─ç poznania: przestrzeni kosmicznej (obserwatorium astronomiczne), ┼╝ycia ro┼Ťlin (drzewa na budowli Nauki), ┼╝ycia ludzi (Plac S┼éoneczny) i energetyki mechanizm├│w przez nich stworzonych (parking). Obiekty Matematyki, Fizyki i Uniwersyteckiego Centrum Kultury stanowi─ů r├│wnocze┼Ťnie pocz─ůtek formowania Placu S┼éonecznego, kt├│rego aprioryczna szklana fasada (w dolnym pasie przejrzysta, w g├│rnym o du┼╝ym procencie refleksyjno┼Ťci) i model uk┼éadu s┼éonecznego przypomina o zdeterminowanych zwi─ůzkach i wsp├│lnym Pocz─ůtku Natury i Kultury.

Apriorycznej, ujednoliconej formie ulic Jedni, Placu Syntezy Nauk i Placu S┼éonecznego przeciwstawione s─ů spontaniczne kszta┼étuj─ůce si─Ö przestrzenie czterech dziedzi┼äc├│w, kt├│rych formy kszta┼étuje funkcja pomieszcze┼ä.

Racjonalne rozwi─ůzanie ka┼╝dego budynku opiera si─Ö na tym samym schemacie – wej┼Ťcia do hallu z windami i schodami oraz rozchodz─ůcymi si─Ö w dw├│ch kierunkach ÔÇ×traktamiÔÇŁ na dw├│ch, trzech lub czterech kondygnacjach.

ÔÇ×TraktamiÔÇŁ przemieszczania si─Ö:

  • ludzi (korytarz z indywidualnymi szafkami),
  • informacji i sterowania (sieci elektroniczne),
  • energii (elektryczno┼Ť─ç, gaz, ciep┼éo),
  • powietrza, wody i kanalizacji.

ÔÇ×TraktyÔÇŁ w pionie ┼é─ůcz─ů schody i dwustronnie przenikaj─ů je piony instalacyjne w szachtach. Piony i ÔÇ×TraktyÔÇŁ ┼é─ůcz─ů urz─ůdzenia i pomieszczenia. Wentylatory na dachu, c.o., wod─Ö, gaz, elektryczno┼Ť─ç na parterze (rozprowadzenia poziome pod sufitem i w pod┼éodze). Trakty, Piony i schody tworz─ů kr─Ögos┼éup budynk├│w dwu, trzy i czterokondygnacyjnych. W pasmach ÔÇ×TraktuÔÇŁ po wewn─Ötrznej stronie i mi─Ödzy ukrytymi podci─ůgami zaprojektowano pasmo szeroko┼Ťci 60 cm do wykonania otwor├│w na piony instalacyjne. W ramach tego pasma otwory mo┼╝na dowolnie kszta┼étowa─ç, w czasie projektowania, wykonywania i u┼╝ytkowania. Do Trakt├│w do┼é─ůczane s─ů pomieszczenia. W strefie ulic Jedni kszta┼étuj─ů jednolit─ů zunifikowan─ů ┼Ťcian─Ö z przestrzeni─ů wentylowan─ů. W strefie Dziedzi┼äc├│w i styk├│w z otoczeniem (lasem, ogrodem botanicznym, parkingami), przypadek wynikaj─ůcy z potrzeb funkcjonalnych pomieszcze┼ä kszta┼étuje formy ┼Ťciany. Obrastaj─ůce j─ů pn─ůcza i ziele┼ä na formach ziemnych buduj─ů nastr├│j wsp├│┼é┼╝ycia Apriorycznego i Przypadkowego, r├│wnowa┼╝enia Dominacji i Empatii. Przyj─Öta zasada ÔÇ×obrastaniaÔÇŁ traktu stwarza du┼╝─ů elastyczno┼Ť─ç rozmieszczania programu.

Partery 4 budynk├│w naukowo-dydaktycznych: Matematyki, Fizyki, Chemii i Biologii, cho─ç oparte o identyczne zasady wej┼Ťcia i kszta┼étowania ich przestrzeni podkre┼Ťlaj─ů w spos├│b czytelny cechy charakterystyczne dziedziny. Na szklanych portalach wytrawione s─ů nazwy wydzia┼é├│w,  obraz spiralnej galaktyki oraz na jej tle spiralnie rozwijaj─ůcy si─Ö od ┼Ťrodka ci─ůg cytat├│w – syntetyczne uj─Öcie dziedziny wydzia┼éu. W wi─Ökszo┼Ťci doboru cytat├│w dokonali Dziekani i Rady Wydzia┼é├│w, dzi─Öki czemu udzia┼é U┼╝ytkownika w procesie projektowym wykroczy┼é poza warstw─Ö programowo-funkcjonaln─ů w sfer─Ö symbolicznego przekazu. Wn─Ötrza hallu g┼é├│wnego swoimi rozwi─ůzaniami zestawu funkcji, g┼é├│wnych ekspozycji, kolorystyki i detalu podkre┼Ťlaj─ů  cechy Dziedziny. Pierwsze pi─Ötro wszystkich budowli jest otwarciem na Integracj─Ö w poznaniu Jedni. Szklane korytarze ┼é─ůcz─ů pi─Ötro podstawowych sal wyk┼éadowych, zwi─Ökszaj─ůc elastyczno┼Ť─ç u┼╝ytkowania. Spacer dooko┼éa tworzy prze┼╝ycie jedno┼Ťci decyzji urbanistycznych (widoki na ulice Jedni i r├│┼╝norodno┼Ť─ç ich zamkni─Ö─ç) i architektonicznych (4 halli eksponuj─ůcych cechy r├│┼╝ni─ůce i ujednolicaj─ůce). Daje odczucie bycia na zewn─ůtrz i wewn─ůtrz jednocze┼Ťnie. Odczucie jedno┼Ťci przeciwie┼ästw r├│┼╝norodno┼Ťci i jedno┼Ťci wspomaga rozumienie procesu i zdarzenia.

Uczelniane Centrum Kultury ÔÇô UCK zlokalizowano w pierzei Placu S┼éonecznego na naro┼╝niku ulicy ┼é─ůcz─ůcej wszystkie cz─Ö┼Ťci  Kampusu. Parlament studencki, sala wystawowa, hall i wej┼Ťcie otwieraj─ů si─Ö na Plac S┼éoneczny. Zapraszaj─ů do uczestnictwa. Sal─Ö widowiskow─ů zaprojektowano jako wielofunkcyjn─ů. Sta┼ée i przejezdne rozk┼éadane widownie wraz z dostawianymi siedziskami pozwalaj─ů na dowolne ukszta┼étowanie relacji widownia ÔÇô pole gry. Po z┼éo┼╝eniu widowni pod kabinami technicznymi i na ┼Ťcianach bocznych mo┼╝na uzyska─ç pust─ů przestrze┼ä dla dowolnych funkcji.

Inwestor ÔÇô Uniwersytet w Bia┼éymstoku

Projektant – Marek Budzy┼äski Architekt sp.z.o.o.

Projekt zagospodarowania, Architektura, Wnętrza: prof. arch. Marek Budzyński, arch. Krystyna Ilmurzyńska, arch. Zbigniew Badowski, arch. Urszula Lewa, arch. Mateusz Herbst

Konstrukcja ÔÇô mgr in┼╝. Jan Krzysztof Grochowski, JKG; Instalacje sanitarne ÔÇô mgr in┼╝. Jaros┼éaw Kujawa, WSP Polska; Instalacje elektryczne i niskopr─ůdowe ÔÇô mgr in┼╝. Mariusz Blechar, IN Projekt; Ziele┼ä ÔÇô arch.kraj. Magdalena ┼╗y┼éka; Ziele┼ä – nadz├│r autorski ÔÇô arch.kraj. Barbara Kraus-Gali┼äska, ABIES; aneks ppo┼╝ ÔÇô in┼╝. Roman Ka┼║mierczak, FENIKS; rzeczoznawca sanepid ÔÇô mgr in┼╝. Halina Nejno; O┼Ťwietlenie ÔÇô mgr in┼╝. Jaros┼éaw Czarniawski, Erco; Akustyka ÔÇô mgr in┼╝. Jan Dodacki, AKOD; Technologia funkcji ÔÇô Recore Sp.z.o.o.; Technologia sali w UCK ÔÇô mgr in┼╝. Maciej Wojciechowski EMWU-Projekt

architekci wsp├│┼épracuj─ůcy: Aleksandra Ambroziak, Piotr Borz─Öcki, Mieszko Burmas, Justyna Juchimiuk, Marta Malewska, Marianna Miko┼éajczak, Marek Mroziewicz, Miros┼éaw Polak, Urszula R├│┼╝anska-Owczarek, Agata Sander, Anna Sikorska, Anna Sochocka, Iwona Wi─ůcek, Krzysztof Zdrodowski, Tomasz Zdrodowski

Rze┼║ba ÔÇ×Wielki WybuchÔÇŁ ÔÇô Tomasz Urbanowicz

Generalny wykonawca ÔÇô Mostostal Warszawa

Podstawowe dane o Inwestycji: U┼╝ytkownicy: nauczyciele akademiccy i pracownicy nieakademiccy ÔÇô 457; studenci ÔÇô 2410; Podstawowe wymiary: powierzchnia netto ÔÇô 31 068; powierzchnia u┼╝ytkowa ÔÇô 22 476 m2; powierzchnia ca┼ékowita ÔÇô 38 485 m2